Отворен први католички универзитет у Јордану

У јорданском градићу Медеви јуче поподне, 30. маја 2013.г., отворен је први  римокатолички  универзитет у Јордану. Свечаности су присуствовали латински Патријарх Јерусалима Фуад Твал и председник Конгрегације за оријенталне Цркве Кардинал Леонардо Сандри, као и јордански краљ Абдулах II. „Амерички универзитет Медеве“, који је по надлежношћу Латинске Патријаршије, започео је с предавањима већ у октобру 2011. године. На њему ове академске године студира 800 академаца.

У свом говору Патријарх Фуад је истакао значај школовања ради добрих односа између религија. Образовање не сме да служи само изградњи сопственог идентитета, него мора доприносити и поштовању другога.

Изградња новог универзитета је коштала 75 милиона долара, а налази се недалеко од међународног аеродрома у Аману. Универзитет сачињава седам факултета и на њему 8.000 студената може стицати академско образовање. Студираће се привреда, природне науке, електротехника, медицина, информатика, уметност и дизајн, као и језици. Наставни језик је енглески. Црква се нада да ће овај универзитет бити „барјактар образовања“. Планира се сарадња са европским и америчким универзитетима.

Извор: Катпрес