Отворен традиционални научни састанак слависта

На Филолошком факултету данас је, у организацији Међународног славистичког центра, свечано отворен традиционални научни састанак слависта у оквиру Вукових дана, који се одржавају 38. пут и трајаће до 7. септембра.

Теме овогодишњег састанка су "Место приповетке у српској књижевности" и "Развојни процеси и иновације у српском језику" и "Доситеј Обрадовић и Европа".

Скупу присуствују представници многобројних земаља који представљају најзначајније европске универзитете и њихове славистичке катедре.

"Овде су професори из великог броја не само словенских земаља који су дошли да својим научним рефератима провере себе и свој рад. Ако хоћете да видите колико је добро ваше познавање славистике и србистике не идите на Оксфорд или Кембриџ, већ долазите овде, где вас проверавају водећи стручњаци за српски језик на свету", казала је проф. Драгана Мршевић- Радовић.

"Зато је стручњацима из иностранства велика част да буду позвани и да дођу на овај скуп. Што се језика тиче, као и све на свету, он се стално мења, али то не примећујемо тако лако. Зато се овакви и слични скупови и сусрети стручњака за језик и одржавају", истакла је она на свечаном отварању у сали Филолошког факултета и подсетила да је скуп истовремено посвећен и 200. годишњици постојања факултета и Доситеју Обрадовићу.

Извор: ТАНЈУГ