Отворена изложба икона "Да се не заборави" у Бијељини

У Бијељини је у сриједу, 17. марта свечано отворена изложба „Да се не заборави" коју чине копије фресака настале према узорима са подручја Косова и Метохије које су насликали ученици Школе иконописа „Одигитрија". Поред икона изложене су фотографије порушених и спаљених православних светиња у јужној српској покрајини и приказан је кратак филм о мартовском погрому Срба.

Изложба је посвећена годишњици погрома Срба на Косову и Метохији, немилом догађају наше новије историје, који се догодио 17. марта 2004. године. Тада је горјела и чувена фреска Богородице Милостиве са Христом хранитељем призренским чиме је озбиљно угрожен бисер наше културне баштине сматрали смо да памћење може бити подстицајно за даљу бригу нашег народа, али и свjетске јавности о Косову и Метохији и нашој културној баштини.

„Вечерас смо у прилици да по трећи пут видимо успјехе и умјетничку вјештину ученика Школе иконописа `Одигитрија`, који се већ четврту годину, уз Божију помоћ и подршку предавача, труде да не предају забораву духовно насљеђе нашега народа", рекао је на отварању протосинђел Петар, предсједник Скупштине Удружења „Тројеручица" и настојатељ манастира Светог Василија Острошког у Бијељини.

Отац Петар је рекао да је, заједно са Академијом за умјетност и консервацију Српске православне цркве, и Школа иконописа „Одигитрија" уприличила изложбу икона под називом „Да се не заборави", сјећајући се на погром Срба на Косову који се догодио на данашњи дан 2004. године, када су готово сви преостали манастири и цркве били до темеља уништени и готово сав српски народ прогнан са својих вјековних огњишта.

Према ријечима оца Петра, ова изложба је мали прилог Школе иконописа `Одигитрија`, која дјелује под окриљем Удружења `Тројеручица` и манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, подухвату да се не заборави то страдање и да се не заборави српско национално и духовно благо на Косову и Метохији.

Госпођи Добрили Ђукић, директорици Гимназије "Филип Вишњић", уручена је икона Светог Саве у знак захвалности за подршку у раду Школе иконописа.

Ово свечано отварање у галерији "Миленко Атанацковић" увеличао је хор цркве Светог Ђорђа у Бијељини отпјевавши пјесме "Видовдан" и "Тамо далеко".

„Опростити морамо, заборавити не смијемо никада, то је порука ове изложбе", истакао је протосиђел Петар. Изложбу је прогласио отвореном начелник општине Бијељина Мићо Мићић који се захвалио великом броју грађана који је својим присуством показао да није заборавио Косово - српски Јерусалим.

Извор: Епархоја зворничко-тузланска