Отворена изложба свештеничких одежди и црквеног веза

Данас је у 14 часова, у Конаку књегиње Љубице, отворена изложба свештеничких одежди и црквеног веза, у организацији Епархије аустралијско-новозеландске. Изложбу је пригодном беседом, у препуном конаку, отворио Његове Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј. Отварању су присуствовали епископи: Канадски Г. Георгије, Жички Г. Хрисостом, Британско-скандинавски Г. Доситеј, Осечко-пољски и барањски Г. Лукијан, Средњоевропски Г. Константин, Шумадијски Г. Јован, Захумско-херцеговачки Г. Григорије, Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и Ваљевски Г. Милутин, као и многи други уважени гости међу којима треба истаћи Њ.К.В. принцезу Линду Карађорђевић и амбасадора Аустралије у Србији.

У беседи на отварању изложбе, Преосвећени Епископ Г. Иринеј је истакао да је црквени вез новооснована делатност Епархије аустралијско-новозеландске. Представљајући мотиве на одеждама, који карактеришу све српске крајеве од Далмације до Косова и Метохије, али и абориџинске фолклорне детаље, Владика је истакао да су одежде већ икона преображенбог света и да се зато клир облачи у лепе и сјајне одежде да би показали на богослужењу изображену реалност.

 

У руком рађеном везу оживљено је византијско иконографско наслеђе. Вез је надахнут свеобухватношћу богословља и креативношћу даровитих уметника.

Приказани символи и елементи, извезени су упреденим златним и разнобојним свиленим нитима. Тканина је пажљиво бирана, а преовлађују лан, као и мешавина вуне и кашмира.