Отворена нова, пета народна кухиња на КиМ

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска са НВО "Мајка девет Југовића" данас је свечано отворила пету народну кухињу и пекару у селу Прековцe код Новог Брда. Нова народна кухиња, која је смештена у просторијама Прековачке народне кухиње, ће свакодневно најсиромашнијим грађанима из општине Гњилане обезбеђивати топли оброк и хлеб.

Отварањем нове народне кухиње обезбеђен је сигуран оброк за још 250 људи из 6 села на територији општине Гњилане. Самим тим, повећан је укупан број корисника народних кухиња на КиМ који у овом тренутку броји више од 1500 људи.

Тим повод Владика Атанасије, Администратор Епархије рашко-призренске је потсетио:

Отварање и рад нове народне кухиње на КиМ обезбеђено је захваљујући прилозима који су прикупљени путем хуманитарне акције „Један позив за један оброк гладнима на КиМ", која је реализована у Републици Српској преко црквене општине Лазарица, а по благослову Владике бањалучког Јефрема, када је од прикупњених средстава купљено 105 тона хране, а у новцу приложено 25.000 евра.

Свих пет народних кухиња, као и пекаре функционишу и раде захваљујући хуманитарној акцији „1 смс за 1 оброк гладнима на КиМ", која је покренута фебруара месеца 2008 год. чији су носиоци Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска са НВО „Мајка девет Југовића". Прикупљена средства од ове акције коришћена су за изградњу три народне кухиње и пекаре. Треба поменути и акције преко Инфостан-а у Београду, као и многа предузећа, али и појединце који су се одазвали поменутим акцијама, па захваљујући томе сада на рачуну народних кухиња има 25.793.060,53 (двадесет пет милиона седамсто деведесет три хиљаде шездесет динара и 53 паре).

У народним кухињама свакодневно се храни око 1500 људи, што значи да треба припремити 4500 оброка дневно или преко 1.000.000 оброка годишње. Потребе су, међутим, много веће јер је број оних којима је потребна помоћ у обезбеђивању барем једног оброка дневно огроман.

Епархија рашко-призренска и косовско - метохијска заједно са НВО „Мајка девет Југовића" и уз велику помоћ добрих људи организовањем хуманитарних акција тежи остварењу циља за одржавање постојећих и отварање још нових народних кухиња. Са тим у вези ускоро се очекује и отварање нове шесте народне кухиње у селу Видање, општина Клина у Метохији. Ову кухињу већ су помогли свештеници и добротвори из Херцеговине.

Извор: Епархија рашко-призренска