Отворени Дани српског преображења

Министар културе Небојша Брадић отворио у центру Деспотовца културну манифестацију Дане српског духовног преображења. На манифестацији ће бити изведени бројни концерти, балетске и позоришне представе, књижевне вечери и ликовне изложбе.

Традиционалну манифестацију 18. Дане српског духовног преображења, отворио је синоћ на Тргу деспота Стефана Лазаревића у центру Деспотовца, министар културе Небојша Брадић.

Брадић је истакао да му је велико задовољство што је у Деспотовцу и Манасији где може да "осети и додирне историју и културу, али и будућа времена".

"Манасија је од ове године увршћена на прелиминарну листу УНЕСКО", подсетио је Брадић и оценио да је то напор једне групе стручњака наше земље и сарадња са овом важном међународном организацијом, а наравно и једна од активности Министарства културе која је завршена пре 20 дана у Бразилији.

То је веома важно у годинама када ћемо обележити завршетак шест векова од градње Манасије, да овај објекат буде заиста добро представљен и увршћен на у важну листу светске културне баштине.

Као следећи корак, министар је навео ревитализацију Манасије у свим капацитетима које ова манастир има, укључујући и реконструкцију трпезарије.

"Важно да духовност и историја нађу свој пут у будућем времену, зато смо ми овде, зато ова манифестација траје и ми ћемо, разуме се сви заједнички доприносити да она расте, да живо комуницира са манастиром Манасија и да сви они који имају шта да кажу на њу дођу, не само из наше земље, већ и из света", казао је Брадић.

Извор српске културе и духовности

Поздрављајући госте, публику и учеснике у програму, председник општине Деспотовац Малиша Алемпијевић истакао је да је деспот Стефан, подижући Манасију и окупљајући најумније људе тог времена у Ресавску школу, означио овај крај извориштем и жариштем српске културе и духовности, а његове житеље за чуваре и емисаре тих вредности.

Свесни те одговорности чинимо све да будемо достојни вредног наслеђа, додао је Алемпијевић.

После поздравних говора Брадића и Алемпијевића и интонирања химне "Боже правде", наступио је Хор "Свети кнез Лазар" из Крушевца са Другом руковети Стевана Мокрањца и духовном музиком.

У наредних десет дана, колико ће трајати манифестација, биће изведени концерти "Деспотовац-бели град" (српска музика са двора Немањића), "Да, то су били дани" (музичко-поетски кабаре), "Бисери православне музике" (оперске арије), Група "Пилоти".

Биће изведени и балет "Гала вече Константина Костјукова", позоришна престава "Кнегиња Јелена Балшић" Љубише Бате Ђиђића, дечја позоришна представа "Лав и миш" Арс Лонга.

На програму су и књижевно вече Милована Витезовића, ликовна изложба "Ресава 2010", а централни део припада научном скупу под називом "Средњи век у култури, уметности и науци".

Извор: РТС