Отворено писмо Митрополита Амфилохија министру Јусуфу Каломперовићу

Митрополит Поводом данашњег полицијског насиља над православним верницима у Драговољићима код Никшића Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије упутио је отворено писмо министру унутрашњих послова Црне Горе Јусуфу Каламперовићу. У писму стоји:

Поштовани господине министре!

Вашим избором за министра унутрашњих послова у Влади Републике Црне Горе понадали смо да ћете као човјек који не припада православној вјероисповијести, а којој припада већина грађана Црне Горе, имати више такта и разумијевања, респекта и опрезности при решавању проблема везаних за безаконо и противправно атаковање на име, достојанство, идентитет, мисију и имовину Православне Цркве у Црној Гори.

Ваша позиција нам је данас на празник Рођења Пресвете Богородице, након прекомјерне употребе силе и невиђеног пребијања вјерног народа Божијег у Драгољићима (општина Никшић), постала јаснија обзиром да је Ваш недавно преминули претходник издао налог да се у МУП-у Црне Горе - Одјељењу безбједности у Цетињу у јануару 2000.г. региструје тзв. ЦПЦ, а све са циљем да се стварају и продубљују подјеле међу православним живљем и прикупљају јефтини политички поени. Којем министру у свијету данас може да падне на памет да одобри данашње непрофесионално, дрско и инструисано понашање полицијских службеника на терену. Службеници МУП-а Црне Горе су данас у Драговољићима пребијали народ, хапсили мјештане - угледне домаћине и њихове супруге, па чак и дјецу, и то само због тога што нијесу дозволили да лице које се лажно представља, ремети јавни ред и мир и које је од стране судова у Црној Гори правоснажним пресудама осуђивано као обијач православних цркава, а од свих Православних Цркава у свијету препознато као распоп и проклетник, оскрнави њихово село, домове и имања. Врхунац демонстрираног безумља виђен је у атаковању полиције на новинаре и сниматеље којима су онемогућили да професионално обављају своју службу.

Нужно нам се намеће констатација да је све ово инсценирано, а све у циљу да се макар недужан народ премлаћује и хапси пошто одвећ предсједник политичке партије којој припадате не може да Нас као Православног Митрополита Црногорско-Приморског отпреми у Хаг.

Нијесмо, господине министре, примијетили да сте овакву силу и полицијску методологију примијенили када су мјештани Жупе Никшићке и Драговољића недавно и данима са пуним правом бранили свој голи животни простор од тровања које би било изазвано уништавањем експлозивних направа. И данас су они протествовали на исти мирни и достојанствени начин бранећи свој биолошки и духовни простор од духовног загађења које по Црној Гори шире анатемисани и проклетству предати распопи.

Захтијевамо од Вас да, ради Црне Горе и њеног угледа, убудуће заштите народ и Цркву Божију од оваквог и сличних насиља, акција и експертимената над православним народом Божијим који има и образ, душу и своје достојанство, а коме се газе и поништавају основна људска права.

АЕМ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ

АМФИЛОХИЈЕ