Ове године 215.000 поклоника прошло Поклоничким путем Светог Јакова

 Све снажније је интересовање за учествовање у Поклоничком путу за Сантијаго. Ове године је 215.000 верника прошло пешице овим Путем, који је унет у УНЕСКО-ву листу светске културне баштине. Година 2013. била је најфреквентнија што се тиче броја поклоника у целој историји овог Пута.

Подаци у вези приближног броја поклоника објављују  сваке године биро за поклонике, који издаје „Компостела сертификате“ за све оне који покажу поклонички пасош, у коме је цела рута (око 100 километара) означена печатима (најмање два печата дневно током путовања). Штавише, сваке године неколико милиона верника долази у Сантијаго да целива мошти Светог  Апостола Јакова.

Познато је такође да се за сертификат пријави само 85% поклоника пешака и 14% оних који више воле да ову руту пређу бициклом.

Ове године већина поклоника радије је ишла главном рутом до Сантијага де Компостела, која се простире до престонице Галиције читавих 780 километара почев од подножја француских Пиринеја преко градова и градића Сен-Жан-Пје-д'Пор, Памплон, Бургос и Леон. Број поклоника се повећао на такозваној северној рути, која пролази поред шпанске атлантске обале, као и на „португалској рути“ која води преко португалско-шпанске границе и Туија.

Статистички подаци везани за прелазак путем за Сантјаго мењала се током последњих четрдесет година радикално. Седамдесетих година прошлога века само је 68 поклоника било забележено.  Потом их је 1971. г. било 451, а 1976. - 243 поклоника.  Затим је 1993. године дошло до драматичног раста (99.436 поклоника), када је УНЕСКО прогласио француску руту за светско наслеђе.  Од тада преко 150.000 поклоника је ходило Путем Светог Јакова у годинама које су посвећене овом свецу. Највећи број поклоника у савременој историји забележен је 2010. г.  -  272.703 поклоника.

Извор: pravoslavie.ru