Пачиста недеља у Сиднеју

Пачиста недеља у Сиднеју
Пачиста недеља у Сиднеју
Пачиста недеља у Сиднеју
Пачиста недеља у Сиднеју

У Пачистој недељи 31. марта 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеланске Иринеј началствовао је литургијским сабрањем у Саборном храму светог Кнеза Лазара у Александији – Сиднеј. У препуном храму, уз саслужење старешине храма протојереј-ставрофора отац Миодрага Перића, пречасног јереја Николе Стефанова, високопреподобног архиђакона Силуана (Мракића) и пречасног ђакона Петра Мракића, Епископ је у надахнутој беседи подсетио верне на педагошки смисао јеванђеља која се читају у току Великог поста, као и на тајанствено деловање Божјих енергија у овоме свету, којима треба да синергично сарађујемо.

Истога дана, у 18 часова, у препуном храму Св. Саве у Флемингтону – западни Сиднеј, одслужено је и Великопосно вечерње са духовним предавањем. Његово Преосвештенство, уз саслужење протојереја-ставрофора Николе Билића, архиђакона Сиуана (Мракића), ђакона Петра Мракића и ђакона Желимира Миловића, предводио је молитвеним сабрањем, на којем је указао на тајанствену поруку и снагу молитава изговорених за време ове предивне службе.

После молитве у храму уследила је трпеза љубави коју су припремиле дивне Марте Кола сестара при светоме храме. Након овога је, у циклусу великопосних предавања, одражано и друго предавање архиђакона Силуана на тему: „Православни хришћански живот као мистичко кретање ка Богу". Архиђакон је указао на тајну човека као бића покрета, бића које јединствено налази своје остварење - довршење у Богу и са Богом, и то у синергичном кретању – загрљају са Његовим нетварним енергијама.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска