Пацијенти хемодијализе на новом поклоничком путовању

Пацијенти хемодијализе на новом поклоничком путовању

Није много прошло од када је на иницијативу болничког духовника Радомира Алексића организовано прво поклоничко путовање за пацијенте хемодијализе, а они су у недељу већ били на другом излету. Осамнаесторо пацијената, са члановима својих породица, лекарима и медицинским сестрама и техничарима Нефрологије са хемодијализом обишло је три манастира.

- Најпре смо обишли манастир Велику Ремету, где нас је примио Отац Стефан, познат по свом беседништву и "трпезама љубави", на којој се након литургија окупи и по две стотине верника, а овога пута смо међу њима били и ми. На овај излет су са нама пошла и три пацијента са перитоналне дијализе, тако да смо у том манастиру добили просторију за њих, где смо могли да им урадимо измену дијализне течности, и сви су били јако задовољни. Потом смо обишли манастир Крушедол, где нас је дочекао Отац Сава, дивно су нас примили и угостили. Драго нам је што смо ту били, јер се ту налазе мошти преподобне мати Ангелине. На крају смо посетили и манастир Гргетег са иконом Светог Серафима Саровског – рекла је др Јасмина Богдановић, шеф Нефрологије, по повратку са поклоничког путовања.

Пацијенти на дијализи ретко имају прилику да путују, а обилазак манастира им осим изласка из кућа и дружења пружа и нешто више.

- Будући да ја верујем у силу Божију, сигурно да је лакше након оваког путовања, јер се човек духовно окрепи и ојача – каже Станија Алексић, која има 60 година, а на дијализи је четири године.

На путовању је била и Радмила Мојић, која има 62 године, а на дијализи је већ девет година. Она каже да су оваква путовања за све пацијенте од непроценљивог значаја, презадовољна је и открива нам да се већ планирају и неке нове дестинације, попут Острога и манастира крај мора. Др Јасмина Богдановић потврђује да су пацијенти заиста нестрпљиви и унапред се радују новим путовањима, а како је у шали рекла, сигурно ће ићи на пут "до краја света", чак до Дунава, ако их спречи зима, ни пролеће није далеко.

Здравствени центар Ваљево

Извор: Епархија ваљевска