Пакистан: Цркве против национализације хришћанске образовне установе

„Edwards Colleague“, приватна образовна установа коју је 1900. г. основало британско Црквено мисионарско друштво, требало би да буде  национализована на основу налога који је недавно издао Високи суд у Пешавару.

Високи суд у Пешавару, на северу Пакистана, прошле недеље је издао налог за национализацију „Edwards Colleague“, најстарије високообразовне установе у том граду. Основало ју је, 1900. године, британско Црквено мисионарско друштво, а настала је из истоимене средње школе, основане 1853. године. „Едвардс Колеџ“ је приватна установа којом службено управља Пешаварска бискупија англиканске хришћанске заједнице у Пакистану.

Edwards Colleague“ није био укључен у процес национализације приватних установа који су пакистанске власти провеле 1972. године. Ипак, актуелна покрајинска Влада тврди да се тај институт већ одраније налази на попису установа предвиђених за национализацију. Надбискуп Јозеф Аршад, председник Пакистанске бискупске конференције и Бискупске комисије за правду и мир, у разговору за Агенцију Фидес осудио је одлуку покрајинске Владе и апеловао да опозову налог о национализацији овог колеџа упозоривши да такви поступци могу утицати на квалитет наставе.

Надбискуп је такође истакао како хришћанске Цркве у Пакистану својим радом доприносе развоју те земље, додавши да и даље желе радити на побољшању заједнице, посебно на подручју образовања. Подучавање се не сме прекинути због политичких интервенција – казао је и додао да би Влада требало да се одмах суочи с тим проблемима који вређају мањине у Пакистану.

Комисија за правду и мир Пакистанске бискупске конференције изразила је, пак, озбиљну забринутост због тог, како је упозорила, илегалног заузимања црквене имовине и уз то се у недавно објављеној изјави пожалила на незаконито деловање покрајинске Владе, тражећи повраћај других установа које су у 1970-има национализоване и никад више нису враћене Црквама.

Извор: Vatican News (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)