Папа и етиопски Патријарх залажу се за мир

Приликом сусрета Патријарха Етиопске Православне Тевахедо Цркве Абуне Матије I и поглавара Римокатоличке Цркве, папа Фрања је апеловао на све одговорне у политици и привреди да се залажу за мир. Неопходно је да обе Цркве поново замоле оне који предводе у политици и привреди у свету да раде на мирољубивом саживоту на основу узајамног поштовања, праштања, помирења и солидарности, рекао је Папа у понедељак на пријему Патријарха у Ватикану.

У овом контексту је Папа Фрања указао на проблем прогона хришћана на територији Блиског истока и Африке, што ове две Цркве повезује у заједничком болу. „Екумена мученика представља позив нама да овде и сада заједнички идемо путем потпунијег јединства“. Фрања је похвалио Етиопију на њеним залагањима на путу праведног друштва, правне државности и вишег поштовања за жену. Што се тиче мањка воде у тој земљи, Папа је истакао да овде постоје многе могућности сарадње двеју Цркава.

Етиопска Православна Црква води своје предање од Светог Фрументија кога су као римског грађанина негде 316. године ухватили пирати у Црвеном мору и као роба продали у двор цара у Аксуму. Као образован човек он је тамошњи свет преводио у хришћанску веру. Специфичност ове Тавахедо Цркве је и то да је задржала многе јеврејске обреде.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)