Папа Фрања љубио стопала вођама Јужног Судана

Папа Фрања је клекнуо и пољубио стопала вођама Јужног Судана који су претходно међусобно ратовали. Позвао их је да се не враћају грађанском рату. Папа је рекао председнику Јужног Судана Салви Киру, његовом бившем заменику и вођи побуњеника Ријеку Мачару и тројици потпредседника да поштују примирје које су потписали и да се посвете формирању владе националног јединства следећег месеца.

-Молим вас као брат да останете у миру. Молим вас својим срцем, кренимо напред. Биће много проблема, но они нас неће надјачати. Решите своје проблеме, рекао је папа Фрања. Лидери су били запањени кад је 82-годишњи папа, који има хронични бол у ногама, клекнуо са тешкоћом да би пољубио ципеле два главна противника и неколико других људи у соби. Ватикан је окупио вође Јужног Судана у папиној резиденцији у покушају да се залече горке поделе, преноси Ројтрес.

Папине речи изговорене су у контексту напетости због државног удара у суседном Судану, који би могао поткопати нестабилни мировни споразум који је окончао петогодишњи грађански рат у Јужном Судану. Јужни Судан је постао независан од Судана 2011. године, али је после две године избио грађански рат између Кирове владе и побуњеничког покрета са Мачаром на челу. У сукобу који је уништио привреду земље погинуло је на десетине хиљада људи, а процењује се да је четвртина од 12 милиона становника расељена. Јужни Судан је постао 193. чланица Уједињених нација 14. јула 2011. године. То је једна од најсиромашнијих држава света и има једну од најгорих хуманитарних ситуација.

Извор: РТС