Папа Фрања: Налазимо се на граници, зашто?

Папа Фрања каже да политика нуклеарног застрашивања из Хладног рата више није одржива и да је поседовање нуклеарног оружја, само по себи, сада ирационално. -Налазимо се на граници дозвољеног поседовања и коришћења нуклеарног оружја. Зашто? Зато што данас такви усавршени нуклеарни арсенали ризикују да униште човечанство или, у најмању руку, велики део човечанства, упозорио је Папа током лета кроз Азију у повратку у Ватикан из Бангладеша, који је посетио након Мјанмара, преноси АП.

Он је навео и да, као Папа, жели да постави питање да ли је данас легитимно одржавати нуклеарно оружје такво какво је, истакавши да је, с друге стране, да би се спасло човечанство данас, неопходно вратити се у фазу када није ни било нуклеарног наоружања.

У тренутку када реторика између САД и Северне Кореје постаје све заоштренија, врховни поглавар Римокатоличке Цркве рекао је на прошломесечној конференцији о нуклеарном разоружању да поседовање нуклеарног оружја само по себи треба осудити, с обзиром на ризике које оно подразумева, као и да је једини одржив пут напред - потпуно разоружање.

Папа Фрања је последњег дана своје тродневне посете Бангладешу, пред 7 хиљада младих католика, муслимана и припадника других религија, говорио о прихватању оних који "се понашају и размишљају другачије од нас". Такође, замолио је младе који су присуствовали његовом обраћању да "не потроше цео дан играјући се на својим телефонима и игноришући свет који вас окружује".
Истакао је да је задовољан веома емотивним састанком који је имао са избеглицама из Мјанмара и тада је први пут употребио реч "Рохингје", која је иначе спорна за власти Мјанмара, наводећи да је Бог уз њих и да они треба да буду поштовани.

Папино обраћање наишло је на поздраве у Бангладешу који је већ био дом за око 400 хиљада Рохингја пре него што је још скоро 625 хиљада њих од августа тамо пристигло, а након што је војска Мјанмара извела офанзиву као одговор на нападе на безбедносне базе за које криви екстремисте Рохингје.

Извор: Танјуг