Папа Фрања почиње шестодневну посету Америци

У Вашингтону га је дочекао председник Барак Обама. Данас је официјелни сусрет у Белој кући. Сутра ће папа Фрања говорити пред америчким Конгресом. То је први пут да један папа говори пред Конгресом и ово је прво путовање папе Фрање у САД.

Од 314 милиона становника САД је 78 милиона римокатоличке исповести. Папа Фрања је данас отпочео шестодневну посету Америци. Као почетак те историјске визтације, римског понтифекса је дочекао лично председник САД г. Барак Обама са својом породицом и са подпредседником Бајденом и његовом породицом, што представља изузетно ретку почаст.

Хорови су ентузијастично клицали и више стотина ученика католичких школа је у шпалиру на аеродрому у Joint Base Andrews северно од Вашингтона дочекало папу. У центру Вашингтона папу ће дочекати око 10 000 грађана, са којима ће понтифекс ступити у директан контакт. Ово је и догађај изузетних размера и да обезбеђење и за Secret Service. Само је за ово папино путовање акредитирано 1000 новинара.

Папа Фрања је први пут у своме животу у САД, иако су се Барак Обама и Pontifex Maximus досад у два маха састајали, показавши обострану симпатију.

Амерички Председник је већ више пута похвално говорио о папином ангажману за социјалну правду и сузбијање климатских промена којима је читаво човечанство захваћено. Овога пута ће криза са избеглицама постати доминантна тема. Папа ће не само са архипастирским и евхаристијским циљем боравити да проповеда Јеванђеље, већ ће и у ”улози пророка” опомињати на самилост са сиромашнима, избеглицама и на одговорност људи за животну средину (екологију).

припремио протођакон Зоран Андрић, Минхен