Папа Фрања посетиће Васељенску Патријаршију крајем новембра

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј примиће Папу Фрању у Васељенској Патријаршији у Цариграду 29. и 30. новембра 2014. године. Наиме,Патријарх васељенски Вартоломеј је позвао Папу у посету током свог присуства миси устоличења овог  Папе у марту 2013. године.

Према програму, Папа Фрања ће присуствовати доксолоксији у 16 часова 29. новембра,  уочи празника Светог Андреја Првозваног, након чега ће се лично састати са Васељенским Патријархом. Следећег јутра, 30. новембра у 9.30, Папа ће присуствовати Божанској Литургији у част празника Светог Андреја. Након Божанске Литургије, двојица духовних вођа потписаће заједничку изјаву.

Његово Високопреосвештенство Димитрије је позван да присуствује овој историјском догађају. У његовој пратњи биће велики број архоната Васељенске Патријаршије, еминентни верници из Грчке Православне Архиепископије америчке и Архиепископијски византијски хор.

Ова посета је део традиције коју су успоставили претходници Папе Фрање, Папа Јован Павле II и Бенедикт XVI, по којој се посећује Васељенска Патријаршија на престолну славу Светог Андреја, првозваног међу Апостолима и оснивача Цркве константинопољске.

Оба богослужења биће емитована уживо на званичним радио емитерима Ватикана, као и на званичном вебсајту Ватикана: http://en.radiovaticana.va/live-rv.

Извор: OCP