Папа Фрања пред милион верника

Папа Фрања позвао је вернике да поштују различитости и окрену се хришћанским коренима, у миси на отвореном у еквадорској престоници Кито, на којој се окупило готово милион људи.

 

"Огромно богатство различитости удаљава нас од искушења диктатура, идеологија и секташтва", поручио је поглавар Римокатоличке цркве.

Папа Фрања окружен верницима у еквадорској престоници Кито

Папа је, такође, подестио на, како је рекао, крик за слободом, током борбе за независност против европских сила пре 200 година, пренео је АФП, наводи Танјуг.

"То је био крик које је потекао из дубине свести, због недостатка слободе, израбљивања и пљачки", рекао је папа Фрања и позвао вернике у Јужној Америци да се окрену Јеванђељу.

Миси у централном градском парку присуствовао је и еквадорски председник Рафаел Кореас којим је поглавар Римокатоличке цркве приватно разговарао јуче око пола сата, али тема њиховог разговора није објављена.

Папа Фрања искористио је јучерашњу прву мису у Еквадору, у највећем граду Еквадора и важној луци Гвајакил да би затражио подршку у својим напорима да допре до католика који осећају да су "одбачени" (разведени, живот у греху итд.) од цркве уочи окупљања бискупа у Ватикану у октобру.

Француска агенција наводи да је сиромаштво главна тема на папиној турнеји коју је започео у Еквадору, а укључује и Боливију и Парагвај.

Све три латиномамеричке земаље које посећује папа Фрања су већином католичке и означене су као земље са дугом историјом сиромаштва и неједнакости које, углавном, погађа староседеоце.

Поред разговора са Кореом, званични сусрети су предвиђени са боливијским председником Евом Моралесом и парагвајским председником Орацијом Картесом.

Током турнеје, папа Фрања ће одржати не мање од 22 говора и летеће седам пута на релацији која покрива укупно 24.000 километара.

Католици из Латинске Америке, упркос растућој популарности евангелистичке цркве у последњих неколико година, чине конгломерат од 1,2 милијарде верника.

Папа Фрања после Еквадора лети за боливијску престоницу Ла Паз, а затим у петак у Парагвај да би, према програму турнеје, требало да се врати у Рим у недељу.

Извор: РТС