Папа Фрања примио митрополита Растислава

На пријему је митрополит Растислав је упоредио њих двојицу великодостојника  са ученицима који су на путу у Емаус били заједно с Васкрслим, али су Га препознали тек када је с њима преломио хлеб. Док још увек не можемо да заједно ломимо Хлеб живота, рекао је, „ми ћемо остати они ученици који заједно путују“, као поклоници на путу.

У свом одговору православном великодостојнику папа Фрања је истакао наслеђе  словенских  апостола, светих Кирила и Методија из 9. века, које је папа Јован Павле II прогласио сапокровитељима Европе у част њихове јеванђелске мисије.

Говорећи о наслеђу светих Кирила и Методија, Папа је истакао да су они превели Библију са грчког на словенски језик, што је наше „огромно заједничко наслеђе светости“, рекао је Папа. Као и безброј сведока и мученика из раних векова, постоје и многи који су били прогоњени под атеистима, комунистичким режимима, као и они који и данас страдају због своје вере.

Друго, папа Фрања  је нагласио да су апостоли Кирило и Методије имали смелост да преведу Јеванђеље на језик који је био доступан људима у тој области, познатој као Велика Моравска.

Света Браћа остају и за нас данас образац евангелизације, рекао је Папа, пошто није довољно да се држимо нашег устаљеног начина  проповедничке делатности, већ би требало да ослушкујемо Дух који нас надахњује новим начинима преношења поруке Јеванђеља данашњој  жени и данашњем мушкарцу. Ту спадају људи који живе у традиционално хришћанским земљама, а које је обично захватила секуларизација и равнодушност.

На крају, Папа је рекао да су Свети Кирило и Методије успели да превазиђу поделе између хришћанских заједница различитих култура и традиција, и тако су постали „аутентични претходници екуменизма".  Они нас подсећају, нагласио је он, да јединство не значи јединственост, већ помирење различитости у Светом Духу.

Фото: CNA