Папа Фрања путује у Рио де Женеиро на Светски омладински дан

На програму једнонедељног путовања стоји посета једној фавели, затим болници за наркомане као и сусрет са затвореницима

 Папа Фрања креће у понедељак на своје прво путовање у иностранство - на Светски омладински дан у Рио де Женеиру. Поподне (по локалном времену) на градском аеродорму  дочекаће га  председница Бразила Дилма Русеф. У наставку је предвиђен разговор с председницом Русеф у Гувернерској палати у Рију. Да ли ће се Папа овом приликом изјаснити о актуалном политичком стању у овој земљи, Ватикан држи отвореним. На програму једнодневног путовања стоје, поред великих свечаности везаних за Светски омладински дан, и посета једној фавели, болници за наркомане и сусрет са наркоманима.

Услед недавних протеста, Папина посета ће се одвијати под повишеним мерама безбедности. За безбедност скупа ће се бринути 20.000 припадника снага безбедности. Ватикан је уверен да ће се Светски омладински дан одржати без икаквих сметњи. Уз то, папа Фрања неће за време свог кретања кроз масе људи користити оклопни папамобил, него отворени џип.

Врхунац путовања биће завршно богослужење на Светском омладинском дану, за које се, према подацима организатора, идуће недеље очекује до четири милиона људи. Уз то, са више стотина хиљада младих Папа ће у четвртак провести на плажи Копакабана у некој врсти свечане добродошлице. У петак је на истом месту предвиђена молитва уз пут крста. Други значајни моменат Светског омладинског дана предвиђен је за суботу – молитвено бдење на „Campus fidei” у Хуаратиби. У среду Папа ће кренути у посету Апарециди, највећем маријинском поклоничком месту Бразила. У суботу је планиран разговор Папин с водећим представницима привреде и политике.

28. Светски омладински дан почиње  у уторак поподне (по локалном  времену) с богослужењем на  плажи Копакабана. Скуп се ове  године одвија под ноозаветним  налогом: „Идите и учините  све народе мојим ученицима“. Из Немачке у Рио путује 2.00 младих.

Извор: Катпрес