Папа Фрања: штитити нерадну недељу, борити се против необузданог одржавања журки

Папа на генералној аудијенцији: Породица је посебно подесно место где ће се прикладно прослављати недеља и други празници.

Папа Фрања се успротивио необузданом одржавању журки међу младима, а и кад се прослављају постоји „жудња за конзумирањем“, рекао је папа јуче на генералној аудијенцији у Ватикану. При овоме се он осврнуо на вести о умирању младих приликом организовања журки у Италији. Безграничан и штетан начин прослављања журки управо међу младима доноси жртве.

У наставку се он заузео за нерадну недељу: „опседнутост материјалним профитом и жудња за све већим приходом представљају ризик за људски живот,“ рекао је папа пред 8.000 верних. Човеку је потребна недеља као дан одмора. при чему не треба разговарати о производњи, конзумирању, куповини и продаји. „Не смемо постати робови рада.“ „Идеологија профита“ жели да уништи суботу као дан одмора, при чему је нагласио да је Нови Завет одредио недељу као дан богопоштовања. Из овог разлога хришћани морају да проводе време на евхаристијским службама.

Извор: Катпрес