Папа Фрања: Треба поправити штету проузроковану неразумевањем између Јевреја и хришћана

У предговору књиге “Библија пријатељства” папа Фрања напомиње да иза себе имамо 19 векова антијудаизма, те је у односу на то неколико деценија дијалога врло мало. Међутим, у последње време се много тога променило, а неке се ствари још увек мењају.

За Јеврејина као и за хришћанина није спорно да љубав према Богу и према ближњему сажима све Божје заповести. Јевреји и хришћани се стога треба да осећају браћом и сестрама, уједињенима истим Богом и богатим заједничким духовним наслеђем на којем се ваља утемељити и наставити градити будућност – написао је папа Фрања у предговору књиге „Библија пријатељства. Одломке из Торе/Петокњижја коментаришу Јевреји и  хришћани“. Књига у издању Едициони Сан Паоло  изашла  из  штампе 18. јануара 2019. године.

У предговору, који је објавио ватикански дневник Осерваторе Романо, Папа истиче да за дијалог није најбоље само говорити и расправљати, него ваља разрадити планове и заједно их остваривати. Заједнички је циљ бити сведоци Очеве љубави у целом свету, написао је Папа.

Потпуно сам свестан да иза себе имамо 19 векова хришћанскога антијудаизма и да је у односу на то неколико деценија дијалога врло мало. Међутим, у последње се време много тога променило, и много се тога још мења – напоменуо је папа Фрања и истакао: Ваља више радити у сврху тражења опроштаја како би се поправила штета проузрочена неразумевањем.

Вредности, традиције, велике идеје које обележавају  јеврејство и хришћанство треба ставити у службу човечанства, не заборављајући светост и веродостојност пријатељства. Библија нам помаже да схватимо неповредивост тих вредности, која је претпоставка за конструктивни дијалог. Од животне је важности за хришћане да открију и негују јеврејске традиције како би успели веродостојније схватити саме себе. И проучавање Торе део је те битне обавезе, напоменуо је у предговору папа Фрања.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба)