Папа Фрања у посети Колумбији "ради подршке мира и промовисања помирења"

Папа Фрања биће у посети Колумбији од 6. до 11. септембра 2017. године. Он је трећи папа који посећује ову латиноамеричку нацију након папе Павла VI 1964. и папе Светој Јована Павла II 1986. године. Папа ће посету Колумбији започети у престоници Боготи али такође ће посетити градове Виљавиченцио, Медељин и Картахену.

Ово је кључан моменат за Колумбију, која ради на примени мировног уговора са побуњеничком групом ФАРК (Револуционарне оружане снаге Колумбије) после 52-годишњег унутрашњег сукоба који је однео 260.000 живота, 60.000 несталих и преко 7 милиона расељених лица.

Бивши британски амбасадор при Светој столици Најџел Бејкер, који тренутно на челу Јужноамеричког одељења Форин Офиса у Лондону, рекао је да је посета папе Фрање овој земљи изузетно важан знак охрабрења националном мировном процесу који ће помоћи да се промовише помирење.

Кључна тема папине посете Колумбији је да се охрабри процес помирења после дугог и горког грађанског рата. У том смислу, према мишљењу Бејкреа, веома је важно да папа сретне жртве сукоба и да одржи молитве за национално помирење током своје посете.

Извор: news.va ( превод – Информативна служба СПЦ)