Папа Фрањо путује у југоисточну Африку

Папа Фрања путује у југоисточну Африку од 4. до 10. септембра 2019. Програм предвиђа велике мисе у Мозамбику, Мадагаскару и Маурицијусу, састанке са политичким и верским вођама земаља и посете социјалним установама. Посета региону Беира у централном Мозамбику разореном од стране тропске олује Идаи у марту није планирана, према плану путовања објављеном у петак у Ватикану.

Једина станица Папи у Мозамбику је главни град Мапуто. Тамо ће учествовати у међуверском омладинском сабору и посетити клинику на периферији Мапута, пре него што богослужи  на фудбалском стадиону Зимпето.

У главном граду Мадагаскара Антананариво, у оквиру Светских дана младих, Фрањће служити вечерњу молитву са младима на отвореном и одржати недељну мису на истом месту следећег јутра. Папа такође посећује пројекат Акамасоа, који има за циљ да људима који живе на депонијама пружи нову перспективу. Иницијативу је дао свештеник Педро Опеки, који је родом из Буенос Аиреса као и папа Фрања.

Током једнодневног боравка у Маурицијусу Папа ће служити мису у светилиштуMarie Reine de la Paix, које се налази изнад луке главног града, Порта Луиса. Он такође жели да се помоли пред спомеником француском монаху мисионару Жаку Дезиреу Лавалу (1803-1864), који се сматра мисионарима острва.

То је 31. Папино путовање у иностранство и његово четврто путовање по афричком континенту. У Мозамбику, Мадагаскару и Маурицијусу до сада је само био само папа Јован Павле  (1978-2005), који је на дуже време посетио Мозамбик у септембру 1988. године, Мадагаскар у априлу 1989. и Маурицијус у октобру 1989. године.

Ово Папино путовање у Мозамбик има мото „Нада, мир и помирење“. Око 30 одсто становништва припада Римокатоличкој Цркви, поред тога постоје снажне муслиманске и протестантске мањине, од којих свака има скоро 20 процената. Посета Мадагаскару има свој мото „Сејач мира и наде“. Већи део становништа ове острвске државе припада аутохтоним религијама, око 23 посто су католици.

Тема посете Маурицијусу је „Фрања - поклоник мира“. У овој земљи Хиндуси чине највећу религију са око 48%; католици броје око 26 посто, а следе их муслимани са 17 посто.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)