Папа: „Хришћани се прогоне са Блиског истока“

Папа Фрања је рекао да се хришћани „протерују са Блиског истока“, у поруци ирачким хришћанима  присиљеним да напусте родно огњиште од стране „Исламске државе“.

„Мислим о ранама, о болу жена с њиховом децом, о старима и расељеним, о ранама оних који су жртве сваке врсте насиља,“ пише поглавар Римокатоличке Цркве.

Хиљаде хришћана је избегло у Ербил после џихадистистичког заузећа Мосула, другог по величини ирачког града. Терористи су присилили стотине хиљаде хришћана, као и припаднике заједнице Јазида, да напусте своје домове.

Прошлог викенда папа је посетио Турску где се сусрео са Вартоломејом I, васељенским Патријархом. Два хришћанска лидера су издали заједничко саопштење у коме су се успротивили антихришћанском насиљу у тој области.

Они апелују на муслиманске вође широм света да изричито оптуже тероризам који се проводи у име ислама, и позивају на заустављање прогона хришћана на Блиском истоку.

У четвртак је Ал-Азар, исламски сунитски најпрестижнији научни центар, позвао хришћане у арапском свету да „остану укорењени у својим отаџбинама“ упркос џихадистичком насиљу и да не иду у избеглиштво.

Барбарин је римокатолички бискуп Лиона и његова дијецеза је збратимљена са дијецезом у Мосулу. Он се сада налази у својој другој посети Ербилу од када је Мосул пао. У Ербилу је служио мису поводом скорашњег римокатоличког празника Безгрешног зачећа, после кога је била литија са свећама са више од 5.000 свећа донетих из Француске.

Мартин Офи, избеглица из Каракоша, који је некад био највећи хришћански град у Ираку, вели: „Ми смо сада веома тужни, јер смо некад и ми имали литију са свећама на Божић у Каракошу“.

Извор: ОЦП