Папа Јапанцима: Молим се Богу да се разарајућа снага нуклеарног оружја никада више не разбукта у историји човечанства

Неморалност употребе нуклеарног оружја и вредност безбедног мира који не узмиче, главне су тачке видео поруке папе Фрање коју је упутио јапанском народу пред сам полазак на 32. апостолско путовање у Тајланд и Јапан. Земљу излазећег сунца посећује од 23. до 26. новембра 2019. Суштина његових речи је управо тема која је изабрана за ту посету: „Заштитити сав живот“.

Тај снажан инстинкт који одјекује у нашим срцима за одбрану вредности и достојанства сваког људског бића, добија посебну важност у случају претњи мирном саживоту с којим се данашњи свет мора суочити, посебно у оружаним сукобима – истакао је Папа, осврнувши се на патње које је рат проузроковао у тој земљи и снажно говорећи против употребе атомског оружја.

Заједно с вама молим се да се разарајућа снага нуклеарног оружја никада више не разбукта у историји човјечанства, рекао је он и напоменуо: Коришћење нуклеарног оружја је неморално. Управо култура дијалога и братства, посебно међу различитим верским традицијама, може помоћи надвладавању подела, промовисању поштовања људског достојанства и напретку целовитог развоја свих народа. Верујем да ће вас моја посета охрабрити на путу међусобног поштовања и сусрета који води безбедном и трајном миру који не узмиче. Мир има ту лепоту; када је стваран, не повлачи се; „брани се зубима“.

Штитити живот значи штитити створено, рекао је папа Фрања у видео поруци, истичући да ће имати прилику да цени велику природну лепоту која карактерише Јапан и изразити заједничку жељу за јачањем заштите тога живота који укључује земљу, наш заједнички дом и на врло леп начин симболише јапанску културу.

Колико су те теме Папи важне, сведочи све оно што ће посетити у Јапану: Хирошиму и Нагасаки на које су бачене атомске бомбе, а дан после тога сусреће се са жртвама троструке катастрофе која се 2011. године догодила у Фукушими.

Извор: vaticannews.va (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)