Папа је у Сарајеву позвао на мир и помирење

Папа је у Сарајеву позвао на мир и помирење
Папа је у Сарајеву позвао на мир и помирење
Папа је у Сарајеву позвао на мир и помирење
Папа је у Сарајеву позвао на мир и помирење

Из Босне и Херцеговине папа је поновио позив свога претходника: „Никад више рат“

Сарајево 6. јуна 2015. И овога пута папа није изабрао неку црквену светковину, или поклоничко место или годишњицу престављења неког светитеља, него земљу која је била захваћена политичком и религијском кризом. Други пут – после Албаније у октобру 2014. – папа је на Балканском полуострву. Извештач из Беча истиче да је папа, дошавши у Босну и Херцеговину, приспео у земљу где су католици с другим хришћанским вероисповестима у мањини и с већинским муслиманским становништвом. И овога пута, у Сарајеву,  ставио је у средиште својег интересовања и рада међурелигијски дијалог.

Босна и Херцеговина играју за њега нарочиту улогу пошто овде столећима живе различити народи и религије у мирном саживоту, све до сукоба у грађанском рату деведесетих година 20. века. Ова земља ће постати „порука“ другима у смислу да је могућ заједнички живот различитих религија и народа, како је и нагласио у својем слову у суботу увече, 6. јуна, на екуменском и међурелигијском сусрету, којем је присуствовала велика делегација Српске Православне Цркве са Епископом захумско-херцеговачким Григоријем на челу, као администратором Дабробосанске епархије, чије седиште је управо овде у у Сарајеву све од 12. века (говор папе и епископа Григорија већ смо донели).

Ово је друга посета једног папе Сарајеву. Наиме, пре 18 година папа Јован Павле II (1978-2005) допутовао је у посету овоме граду. У своме обраћању папа Фрања је апеловао на народе и припаднике различитих религија да воде дијалог. И после 20 година након грађанског рата папа је за Сарајево казао да је то „место дијалога и мирног саживота“.

Једнодневна посета поглавара Римокатоличке Цркве, папе Фрање Сарајеву започела је пријемом у Председништву, којом приликом су држани говори и са политичке стране изражена жеља да папа подржи БиХ на њеном европском путу, при чему је папа нагласио да је БиХ „интегрални део Европе“.

И премда сарајевска јавност и није много обраћала пажњу на високу посету, римокатолички верници су прихватили посету свога Светог оца са искреним одушевљењем. Наиме, дуготрајним аплаузом њих 65.000 верника на стадиону на Кошеву срдачно је дочекало папу док је долазио да одслужи мису. Поглавар Римске Цркве је још у говору пред трочланим председништвом истакао значај верских слобода и једнаких права свих грађана ове земље.

Миса је служена под врелим небом на истом месту где је већ папа Јован Павле II 1997.г. одслужио мису при леденој температури. „Мир“ је био тема папине проповеди. Папа је подсетио да у свету води такорећи трећи светски рат, све више и више  преко оружаних сукоба свуда у свету. А поновивши узвик свога претходника „Никад више рат!“ изазвао је силне овације присутних.

После мисе папа се сусрео с бискупима ове земље, свештенством, монаштвом, семинаристима, теолозима, омладином у новоготичкој катедрали... Посебно је био значајан сусрет папин с православнима, муслиманима и јудејским представницима.

Инфо-служба СПЦ