Папа младима: Будите спремни да ризикујете!

Одважите се ићи новим стазама, ризикујте, рекао је папа Фрањо младима у свом говору за време припремног предсинодалног састанка младих који се ових дана одржава у Риму, позивајући притом Цркву да слуша младе људе, не искључујући никога. Често говоримо о младим људима, а да их не питамо што мисле, казао је он и додао да постоје они који су склони „идеализовати“ младост, као и они којима је драже држати младе људе на сигурној удаљености, уместо да им допусте да буду актери своје будућности.

Папа је навео библијске примере у којима је Бог говорио преко младих људи: Самуила, Давида и Данила. Присутнима је рекао да су потребни Цркви. Позвани сте да будете представници младих људи света, јер је ваш допринос неопходан, напоменуо је папа Фрања. То је зато што је предстојећи Бискупски синод позив Цркви да поново препозна обновљени младалачку динамичност.

Предстојатељ Римокатолилке Цркве је рекао да је он лично читао неке од е-маил порука које је секретаријат Бискупског синода поставило на Интернет и напоменуо је да га је погодио позив младих који су од одраслих затражили да им буду близу и да им помогну у доношењу важних одлука. Једна тако девојка је приметила да младим људима недостаје референтна тачка и да их нико не подстиче да активирају ресурсе које поседују. Та иста девојка је истакла опасности с којима се данашњи млади суочавају и закључила позивом: Помогните нашем младом свету који се све више распада! Папа Фрања је позив девојке описао као искрен и да захтева пажњу. Црква мора учити нове начине присуства и блискости, истакнуо је.

Папа је подсетио младе људе да се на овом путовању морају одважно ићи новим стазама, макар то укључивало ризике. Морамо ризиковати, јер љубав зна да ризикује. Без ризика млада особа стари и Црква такође стари. Из тог разлога потребни сте нам ви, млади људи, живо камење Цркве с младим лицем, рекао је Папа и позвао младе људе да се изразе слободно и отворено. Ви сте актери, и важно је да говорите отворено. Гарантујем вам да ће се ваш допринос узети за озбиљно, закључио је папа Фрања.

Извор: Радио Ватикан (са енглеског Инфо служба СПЦ)