Папа младима Мадагаскара: Бог вас позива да будете градитељи будућности

По вама будућност улази у Мадагаскар и у Цркву – рекао је папа Фрања пред 100.000 младих Мадаскараца током молитвеног бдења на периферији престонице Антананарива. Упозорио их је да се никада не изолују, да никада не верују гласовима који их желе успавати и ућуткати, те да се у Христовом присуству увек отварају нови видици.

Бог вас позива да будете градитељи будућности. Бог не суди, не надева надимке, не осуђује нас ако смо погрешили пут, увек нас подсећа колико смо драгоцени у Његовим очима. Из искуства сви знамо да је могуће изгубити се и трчати за обманама које нам обећавају непосредну и бљештаву радост. Када смо млади нас заводе обмане обећањима која нас умртвљују и затварају укруг без излаза, пун горчине.

Господ не жели да трчимо за илузијама, него нас жели преобразити у ученике мисионаре, рекао је Папа и напоменуо: Тражи да се не бојимо упрљати руке, надвладавајући безвољност и налазећи хришћанске одговоре на свакодневне проблеме. Тражи да имамо поверења у своје способности, да не будемо непокретни, да се не жалимо, него да делујемо како бисмо расли у пријатељству с Христом. По вама будућност улази у Мадагаскар и у Цркву. Господ вас позива да будете градитељи будућности!

Међутим, важно је да никада не идете сами, јер Бог не жели „авантуристе самотњаке“, рекао је предстојатељ Римокатоличке Цркве и приметио: Изолација је једна од најгорих напасти у коју можемо пасти. Сами не можемо бити ученици мисионари. Требају нам други како бисмо живели и међусобно делили љубав и поверење које нам Господ даје. Лични сусрет са Христом незамењив је, али не на самотњачки начин, него у заједници. Свако може учинити велике ствари, но заједно можемо сањати и заузети се за незамисливе ствари.

На крају, папа Фрања је охрабрио породичне везе братства и солидарности, као и живот у заједници. Подстакао је младе да кажу своје ДА, као што је рекла Дјева Марија, како би могли примити светло наде и учинити Мадагаскар још више земљом какву је Господ сањао. Потребни су нам они који су спремни рискирати, ставити све на коцку, немати никакве сигурности осим оне да су носиоци обећања.

Извор: Vatican News Bulletin (са енглеског Инфо служба СПЦ)