Папа младима у Јапану: Није важно шта поседујемо, него с ким то делимо

Сведочити пријатељство и наду у будућност, која се темељи на култури сусрета, прихватања, братства и поштовања достојанства сваке личности, посебно оних којима највише требају љубав и разумевање –  јесу подстицаји које је папа Фрања упутио јапанској омладини, на сусрету одржаном у катедрали Безгрешног зачећа Блажене Дјеве Марије у Токију. Одговарајући на питање како млади могу сусрести Бога у друштву усредсређеном на продуктивност и конкурентност, Папа је приметио да на свету има много материјално богатих људи који живе као робови неуспоредиве самоће.

Усамљеност и невољеност као најстрашније сиромаштво

Папа се такође присетио речи св. Мајке Терезе која је упозорила да је најстрашније сиромаштво оно које произлази из усамљености и осећаја невољености, те је од младих затражио одлучну промену приоритета, односно да увиде како није најважније шта поседују или могу купити, већ с киме то могу поделити, те да није толико важно питати се зашто живе, него за кога живе. Ствари су важне, али људи су нам прекопотребни – рекао је Римски бискуп и притом младима упуио поруку да у свету сведоче своју опредељеност за Бога и за ближње.

Заједно се одрећи насиља

Папа је од младих Јапанаца затражио да прихвате лица које долазе у њихову земљу у потрази за уточиштем, често после проживљених тешких патњи, и напоменуо како је и међу њима, на том сусрету, присутна мала скупина избеглица. Осим тога, говорећи о насиљу међу вршњацима, истакао је да није довољно ослонити се на просветне установе и на одрасле, већ је потребно да се они заједно са својим пријатељима и школским другаримаа одрекну малтретирања и агресије према другоме.

Даровати живот

Осврнувши се на сведочанство једног младића који је, помишљајући на самоубиство, утеху и излаз пронашао захваљујући свештеницима и пријатељима из парохијске заједнице, папа Фрања  је истакао како љубав одагњава страх те подсетио на то да је и сам Исус искусио шта значи бити мигрант и другачији од других; штавише, био је најмаргинализиранија личност пуна живота који жели даровати. Увек можемо видети оно што нам недостаје, али такође можемо открити живот који смо у стању дати и даровати – рекао је папа Фрања и додао: Свет те треба, немој га никада заборавити; Господ те треба како би могао дати храброст многима који данас траже некога ко ће им пружити руку и помоћи им да устану.

Посветити време Богу и ближњему

Ако уштедимо време које смо могли провести с људима, изгубићемо га на многим стварима које ће нас на крају дана оставити празнима и ошамућенима, упозорио је Папа и подстакао младе да посвете време другима и Богу, у молитви и сазерцању. Напоменуо је, такође, како кључ узрастања у мудрости не лежи толико у проналажењу исправних одговора, већ у откривању правих питања, постављајући провокативна питања о смислу живота и о тому како изградити бољу будућност. Папа Фрања је стога на крају младе позвао да не потискују своје снове, већ да гледају према широком хоризонту и имају храбрости градити га заједно зато што их Јапан и свет требају, и то не успаване, већ великодушне, радосне и одушевљене, у стању да изграђују дом за све.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)