Папа: Нека ваша хришћанска комуникација буде без придева

Нека ваша хришћанска комуникација буде без придева, рекао је папа Фрања, кад је примио у аудијенцију чланове и управу Дикастерија за комуникацију приликом пленарне скупштине дикастерија. Папа је свима захвалио на преданом раду у ватиканским медијима и истакао да је у корену сваке комуникације Божја жеља да се говори о Богу који општи унутар себе и саопштава се нама.

Саопштавати  се значи узети од Божјег бића и имати исто понашање; не можемо остати сами, морамо саопштавати оно што имамо и мислимо да је истинито, праведно, добро и лепо.

Саопштава се душом и телом, умом и срцем, рукама и свим осталим, рекао је Папа и напоменуо: Истински комуникатор даје целога себе, читав се ставља у комуникацију и не штеди се. Љубав је највећа комуникација. Не смете проводити само рекламе као што то чине подузећа која настоје придобити што више људи. Не смете радити на прозелитизму, ваша комуникација мора бити хришћанска. Црква расте, јер је привлачна и комуникација мора бити сведочанство.

Ако желите саопштавати само истину без доброте и лепоте, немојте то чинити, рекао је папа Фрања и упозорио: Ако желите саопшатвати истину, а да се не укључите и без сведочења својим животом, немојте то чинити. У свему што чинимо постоји потпис сведочења. Хришћани су сведоци и мученици, наш је позив да будемо сведоци. Посветовњаченост је увек била опасност за Цркву. Многи сматрају да Црква мора бити мала, али аутентична. Ипак, због тога не смемо бити резигнирани; мало нас је, истина је, но мало нас је попут квасца и соли.

Резигнација у културном поразу долази од злог духа. Резигнирано се жалити није хришћански дух. Немојте се бојати. Да, мало нас је, но желимо другима показати ко смо и проповедати сведочењем. Именице изражавају стварност. Именици хришћанин није потребан придев ‘аутентичан’. Потребно је од културе придева прећи на теологију именица. Нека ваша комуникација буде скромна, но лепа. Лепоти не треба претеривање. Потребно је комуницирати сведочењем, укључујући себе у комуникацију, комуницирати именицама, као мученици и Христови сведоци, закључио је Папа.

Извор: vaticannews.va (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)