Папа о 150-годишњици римске дечје болнице

Папа Фрања је примио у суботу 16. н овемнра 2019. особље и пријатеље ватиканске дечје болнице „Бамбино Језу" а поводом  150 година рада болнице на римском брду Ђаниколо. Око 6.000 душа присуствовало је свечаности у автиканској дворани за свечане пријеме. Фрања је трекао да „морални ауторитет болесне и напаћене деце" представља подстрек за приљежан рад запослених у клиници.

Папа је нагласио да научна истраживања и све веће потребе захтевају нова улагања у зграде и технологије у наредним годинама. Важно је  обезбедити „одрживост и ефикасност“ како би клиника могла да настави да остварује своју изузетну улогу у црквеном Каритасу.

Болницу „Бамбино Језу" је основала 19. марта 1869. принцеза Арабела де Фиц-Џејмс Салвиати као прву дечју болницу Италији и у Риму. Од 1924, када је поклоњена Светој столици, она се данас сматра једном од водећих дечјих болница у Европи судећи по њеној истраживачкој опреми и оспособљнеимелкарима. (Поједине болнице у Србији сарађују са овом болницом на више нивoа, прим. ред.)

Извор: vaticannews.va (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)