Папа окончао Свету годину и затворио Свете двери

У недељу, 20.11. 2016. г. нешто пре десет сати папа Фрања је затворио Свете двери на базилици Светог Петра у Риму и тиме званично закључио ванредну Свету годину милосрђа. Након последње интониране химне Свете године и пригодне молитве, папа Фрања је ступио пред Свете двери да би их ритуално затворио. Онда је позвао десетине хиљаде присутних верника на тргу Светог Петра да и даље ходе путем милосрђа. Наиме, ”праве двери милосрђа јесте срце Христово” које је увек отворене, истакао је у своме слову  папа Фрања. Он је тада подсетио и на ”двери измирења и праштања” и потребу да се зло и дивергенције превазилазе.

На крају Мисе је папа потписао апостолски документ о Светој години  који ће у понедељак бити објављен у Ватикану, а чији наслов гласи "Misericordia et misera" (Милосрђе и простодушност), а који се односи на целокупну Цркву у којој је потребно да се живи милосрђе – ”са истим интензитетом, као што се то осећало у целокупној ванредној Светој години милосрђа”, каже се у комуникеу одељења заштампу у Ваткану.

Папа је свој апостолски документ уручио групи изабраних представника. Међу њима је био бискуп из Маниле кардинал Луис Антонио Тагл, надбискуп Единбурга Лео Кашли, један ђакон римске дијецезе и његова породица, сестре манастира у Мексику и Јужној Кореји, једна породица из САД, један млади брачни пар, две предавачице веронауке (катихетике) из Рима, као и један болесник и један инвалид.

Папа је заблагодарио и свима који су помагали у организацији и остварењу овог Јубилеја, после чега је уследила и уобичајена подневна молитва Angelus (”Ађео Господњи”).

Том прилико је папа Фрања рекао следеће:

„Драга браћо и сестре, 

на крају овог славља  уздигнимо Богу хвалу и захвалност за дар Свете године милосрђа, за Цркву и за толике људе добре воље. Са поштовањем поздрављам председника Репубике Италије и присутне службене изасланике. Изражавам дубоку захвалност италијанској Влади и другим институцијама на сарадњи и ангажману. Најлепше хвала и свим редарима, информативним и безбедносним службама, здравственим службама и волонтерима свих узраста и порекла. Посебно благодарим Папском савету са промовисање нове евангелизације, као и онима који су са њим сарађивали. Израз захвалности упућујем и онима који су духовно придонели успеху јубилеја: мислим на многе старије и болесне особе, које су се непрестано молиле, приказујући да Јубилеј такође  своје трпљење. Посебно захваљујем члановима редова у клаузури, уочи дана Pro Orantibus, који ће сутрадан бити обележен.

Све позивам са се посебно спомену ових наших сестара које су потпуно посвећене молитви и којима је потребна духовна и материјална солидарност. Јуче је у Авиљону, у Француској блаженим проглашен отац Marie-Eugene из Реда босоногих кармелићана, утемељитеља световног Института ”Госпе од живота”; Божји човек, осетљив на духовне и материјалне потребе ближњих. Нека нас његов пример подржи на путу вере.

Желим од срца поздравити и све вас који сте из разних земаља дошли на затварање Светих свери базилике Светога Петра. Нека нам Пресвета Богородица Марија свима помогне да у срцу сачувамо и чинимо да роде духовни дарови Јубилеја милосрђа”.

Да подсетимо: датум отварања ”Свете године” је био 8. децембра 2015, на Празник безгрешног зачећа Пресвете Богородице и уједно дан окончања Другог ватиканског концила. Крај ”Свете године” је 20. новембар 2016.г.

Официјелна обзнана ”Свете године” је уследила једном свечаном прокламацијом са одговарајућом папском булом у недељи милосрђа, односно првој недељи после Ускрса  која је произнешена пред дверима базилике Светог Петра у Риму.

Ритуал ”Отварања” почиње отварањем Светих двери у базилици Светог Петра.

Те су двери иначе изван ”Светих година” зазидане. Ова пракса постоји и у другим папским базиликама – цркви Св. Јована у Латерану, Светог Павла пред зидинама и Светој Марији Мађоре. И двери тих цркава бивају отваране. Овај чин символизује посебност пута ка спасењу.

Традиција ”Свете године” потиче из 1300.г., а од 1475.г. прославља се у ритму од сваких 25 година, тако да свака генерација има благодатну прилику да ту годину доживи.

Регуларних ”светих година” је и досад бивало 26 пута, последњи пут 1933. и 1983.г. и 2000. коју је сазвао папа Јован Павле II за почетак новог миленијуа.

Смисао ”Свете године” се састоји у позиву да се однос Бога према људима обнови, вели се у једној ноти коју је Ватикан објавио. Папа упућује на милосрђе Божје према људима, која би требало да подстакне људе да буду милосрдни једни према другима. Папа је тачно пре две године изабран за Summus Pontifex(a), те и тема милосрђа стоји у средишту његовог понтификата.

Папа Бонифације VIII је 1300.г. отпочео са прослављљњем ”Јубиларне године”, а од 1475.  је свака 25. година била ”јубиларна”.

Листа званичних јубиларних година са именима понтифекса који су их прокламовали:

1300: Бонифације VIII.

1350: Климент VI.

1390: прокламована од стране Урбана VI, а прослављена под Бонифацијем IX.

1400: други јубилеј  под Бонифацијем IX.

1423: Мартин V.

1450: Никола V.

1475: проглашена од стране Павла II, прослвљена под Сикстом IV.

1500: Александар VI.

1525: Климент VII.

1550: проглашена од старне Павла III, прослављена под Јулијем III.

1575: Григорије XIII.

1600: Климент VIII.

1625: Урбан VIII.

1650: Инокентије X.

1675: Климент X.

1700: прогкашена од стране Инокентија XII., окончана под Климентом XI.

1725: Бенедикт XIII.

1750: Бенедикт XIV.

1775: проглашена од стране Климента XIV, прослављена под Пијем VI.

1825: Лав XII.

1875: Пије IX.

1900: Лав XIII.

1925: Пије XI.

1933: такође Пије XI.

1950: Пије XII.

1975: Павле VI.

1983: Јован Павле II.

2000: Јован Павле II.

2015: Фрања

У годинама између 1800. и 1850. није се могао прославити никаква ”Јубиларна година” због отежалих политичких прилика.

Протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен