Папа опомиње пред Европским саветом на мир и помирење

Папа Фрања пледира у Скупштини Европског савета за обнову духовних корена Европе.

Папа Фрања је пред Европским саветом у Страсбуру апеловао на ангажовање за мир у свету. Није довољно обуздавати ратове и прекидати борбе, рекао је Фрања у уторак у своме говору у Страсбуру. Неопходно је неговање људских вредности и вредности правне државе. Истински мир почиње стално „на помирењу људи“ и не може бити присиљен нити наметнут.

У свом говору папа се индиректно осврнуо на сукоб у Украјини рекавши да и у Европи не престају „напетости“. Дословно рекао је он: „Колико само бола и колико много мртвих има и надаље на нашем континенту, који чезне за миром, а ипак лако пада у некадашња искушења!“ Папа није конкретно напоменуо земље. Трагање Европског савета за политичким разрешењем садашњих криза папа је назвао „важним и охрабрујућим“.

Папа Фрања је позвао Европски савет и на одлучну борбу против трговине људима, као и против неконтролисане трговине оружјем. Ова два феномена су често међусобно повезани. Европски савет, сматра папа, може да са својим одборима и експертским групама пружи значајан допринос обуздавању „таквих облика нечовечности“.

Папа се критички осврнуо на садашње стање Европе. Данас се пред собом има „слика рањене Европе“, која, чини се, није више у стању да обузда изазове „својом негдашњом животном енергијом“. Европа би морала да размисли да ли њено „огромно наслеђе“ није случајно „тек музејско завештање прошлости“ и да ли је у стању „да културну инспирацију из своје ризнице понуди човечанству“. Папа се пожалио на „нешто заморену и песимистичну Европу“.

Као разлог за садашњу слабост континента навео је све јачи индивидуализам, који је „људски сиромашан а културно неплодан“, као и култ изобиља и субкултуре.

Истовремено се папа залаже „за све живље повезивање између хришћанства и Европе“, при чему је истакао опасност од све јачег индивидуализма. Такође и приликом рада на заштити човекове средине, приликом помагања избеглицама и борбе против незапослености пожељна је блиска сарадња између Европског савета и Савета бискупских конференција.

Европи је потребан свеобухватан дијалог између генерација, култура и религија. „Моја жеља је да Европа поново открије своје историјско наслеђе и дубину својих корена и стекне духовну свежину која ће је учинити плодном и значајном“, рекао је папа на крају свога говора.

Извор: Катпрес