Папа осуђује aнтисемитске тенденције у Европи

Папа Фрања је изразио забринутост услед „антисемитских тенденција“ у Европи, као и „повремених излива мржње и насиља“. Сваки хришћанин мора одлучно „осудити сваки облик антисемитизма и показивати солидарност с јеврејским народом“, рекао је он у понедељак у Ватикану на пријему за „Конференцију европских рабина“. Папа Фрања се осврнуо на ослобађање концентрационог логора Аушвица пре 70 година и апеловао на то да  „страхотна трагедија Шоаха“ у срцу Европе остане као опомена садашњем нараштају и будућим нараштајима.  А изнад свега, морају се осудити и мржња и насиље према хришћанима и припадницима других религија, додао је поглавар Римокатоличке Цркве.

Папа Ферања ја нагласио пред европским рабинима неопходност заједничког ангажовања Јудејаца и хришћана на заштити живота. Припадници и једне и друге религије морају се залагати на томе како би верски осећај у човеку остао крепак у данашњем друштву. „Они морају посведочавати светост Бога и људскога живота: Бог је свети, а свети је и неповредив живот, који је Он подарио“.

У Европи духовна и верска димензија људског живота мора данас  задобити виши смисао, рекао је Папа. „Наше друштво све више обележава секуларизација, а прети му атеизам;  излаже се опасности да живи у смислу као да Бог не постоји.“ У међувремену, човек покушава да себе постави на место Бога и сматра себе самог  врховним критеријумом свега. Човек умишља да све може контролисати, све оно што га окружује, и да то може употребљавати према својем науму.  Из овог разлога веома је важно да се свагда има пред очима да је „наш живот дар Бога коме се морамо поверавати“.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)