Папа отворио Свету годину

Отворене прве црквене двери Свете године, „Године милосрђа“, у престоници Централноафричке Републике Бангуи. – Папа: „Нека би Бангуи постао ‘духовна престоница света’“!

Читаву недељу дана пре званичног отварања „Свете године мислосрђа“ у Риму, Папа Фрања је у престоници Централноафричке Републике Бангуи отворио двери  катедрале и тиме започео ову годину на том континенту. „Нека би Бангуи постао духовна престоница света! - пожелео је Папа у свом кратком обраћању.
„Света година милосрђа“ започиње превремено у земљи растрзаној ратом, мржњом и неспоразумима, казао је Папа мислећи на грађански рат који хара овом иовако сиромашном земљом. „Сви ми молимо се за мир, милосрђе, помирење, праштање, љубав! За Бангуи, за сву Централноафричку Рпублику и за сав савет; за све земље које пате од рата, помолимо се за мир.“

Папа Фрања је при отварању црквених двери употребио цитат из Старога Завета: „Отворите се двери правде – ући ћу и Господу заблагодарити“. У наставку је обема рукама притиснуо крила дрвених улазних врата катедрале из 30-их година прошлога века. На прагу се задржао један тренутак у молитви, а онда уходао. У наставку је одслужио мису са свештеницима и монасима.

У својој проповеди Папа је апеловао на сукобљене стране у Централноафричкој Републици да одложе оружје. „Одложите оруђа смрти: наоружајте се праведношћу, љубављу и мислорђем!“ Силом вере мир се може постићи. „Бог је силнији од свега“, казао је Папам и додао: Он се заузима за правду, љубав и има „непобедиву моћ“.

Мир није „тек питање финансијских средстава“. Папа је подсетио римокатолике на заповест о љубави према ближњем, која је „штит од искушења освете и спирале непрестане освете“. Свештеницима, монасима и монахињама и ангажованим мирјанима наложио је да буду „посленици праштања, стручњаци помирења и неимари милосрђа“.

Кад је дошло време размене целива на миси у катедрали, Папа је загрлио једног евангеличког пастора и једног имама који су стајали близу њега. А већ при доласку у катедралу Папа се задржао у једној болници у којој је младим пацијентима подарио лекове које је прикупила римска болница Бамбин Гезу.

Такозвани јубилеј милосрђа Римокатоличка Црква започиње 8. децембра. Наиме, овога дана Папа ће свечано отворити Свете двери Катедрале Светог Петра у Риму. Јубиларна година се завршава 20. новембра 2016. године Папа је још у марту најавио отварање ванредне Свете године. Иначе, по правилу, она се одржава сваке 25. године. Последњу Свету годину отворио је Папа Јован Павле II 2000. године. У овој Цркви Света година треба да доприноси обнови духовног живота верних.

Према Катпресу, Информативна служба СПЦ