Папа и Патријарх: Климатске промене имају одговор

Римокатолички и православни црквени поглавари први пут објављују заједничку поруку за очувањем творевине а поводом светског дана молитве 

Папа Фрања и васељенски Патријарх Вартоломеј Први позвали су у заједничком саопштењу васцели свет на нови стил живота и осудили похлепу за профитом и необуздану и беспризорну експлоатацију природних богатстава. Они су свима одговорним чиниоцима друштва, привреде, политике и културе упутили апел да „услише вапај земље и старају се за људе у невољи и оне који су потиснути на руб егзистенције“. Нарочито су нагласили да они који одлучују треба да испуне своју обавезу. Без њиховог заједничког одговора не може постојати „истинско и одрживо решење за еколошку кризу и климатске промене“.

У тексту заједничког саопштења римокатолички Папа и васељенски Патријарx критиковали су „незаситу потребу за манипулацијом и контролом ограничених ресурса планете“, као и „похлепу за безграничним стицањем на тржиштима“. Један такав поглед на природу као приватно власништвo повлачи трагичне и далекосежне последице. Утицај климатских промена пре свега иде на терет сиромашних. Насупрот томе, црквени предстојатељи су упутили „хитан позив“ свима људима да се заложе за трајни и свеобухватан развој. Поступати одговорно са земаљским добрима садржи „поштовање према свим људима и живим бићима“. Папа и Патријарх темеље свој апел на хришћанском погледу на стварање. „Наше људско достојанство и добро тесно повезани су са нашим старањем о целокупној твари,“ саопштили су упућујући на библијске текстове. На исти начин доводе молитву у центар своје иницијативе. Циљ је, како кажу, „променити поимање света како би се обновио однос према њему“. У прилог томе од учесника молитве се очекује „већа једноставност и солидарнлост“ у свакодневици.

Ова порука је упућена из седишта Патријарха из Константинопоља и Папе у Ватикану на енглеском и ма још шест других језика. Претходни васељенски Патријарх Димитрије утемељио је 1989. године Светски дан молитве за творевину. Папа Фрања се након објављивања „Енциклике Laudato si (2015) - (поводом заштите животне средине)  прикључио иницијативи. Светски дан молитве, по речима Папе, треба разумети као „допринос превазилажењу еколошке кризе коју доживљава човечанство“.

Извор: kathpress.at (превео с немачког јереј Никола Баловић, парох у Фелдкирху)