Папа похвално о скидању анатема пре 50 година

Папа: Скидање анатема 7. децембра 1965. омогућило је „дијалог у духу љубави и истине“

Ватикан, 6.12.2015. – Папа Фрања је у својој проповеди подсетио на чин помирења римокатолика и православних пре 50 година и истакао да је њиме омогућен дијалог у духу љубави и истине, казао је Папа у недељу пред окупљеним верницима наТргу Светог апостола Петра.  „Нема истинског пута ка јединству уколико се не молимо Богу, а једни друге замолимо, за опроштај због греха раздвојености.“ Присутне на Тргу је замолио да у своје молитве укључе Патријарха васељенског Вартоломеја и друге православне поглаваре.

Папа Фрања је још пре недељу дана упутио поруку Васељенском Патријарху поводом прославе св. апостола Андреја у Цариграду као Празника престола, у којој је истакао да пут ка пуном евхаристијском јединству може успети једино молитвом, дијалогом и чистим срцем. Обостраним скидањем анатеме тадањи црквени великодостојници су поступили по речима Христовим, који жели да његова Црква буде једна. Од тог момента пре 50 година много је постигнуто на екуменском плану.

Наиме, 7. децембра 1965. године, патријарх Атинагора I и папа Павле VI заједничким документом су прогласили за ништавно бацање анатеме 1054. године. Овај чин се сматра екуменским каменом темељцем. Том приликом су констатовали да ће тај жалосни чин избацити из сећања Цркве и препустити  га забораву. До скидања анатема дошло је крајем  Другог ватиканског концила (1962-1965), који је објавио више званичних докумената Римокатоличке Цркве, као што је однос Цркве према данашњем свету, њен однос према другим вероисповестима и религијама, према Јудејству...

У спомен на окончање Другог ватиканског концила пре 50 година папа Фрања ће у сутра, у уторак 8. децембра 2015. године, прогласити Свету годину милосрђа пред спољним вратима Катедрале Светог Петра.

према Катпрес, Радомир Ракић