Папа потписао енциклику „Фратели тути“ у Асизију

Папа Фрања је у суботу 3. октобра 2020. потписао своју енциклику „Фратели тути“ у Асизу, у Италији. Трећа енциклика садашњег предстојатеља Римокатоличке  Цркве тиче се изградње друштвеног уређења у време после пандемије короне. Названа је према речима оснивача фрањевачког реда ФрањеАсишког (1181 / 82-1226) и дугује  његовој отворености према свим људима. Поводом потписивања Папа је отпутовао у умбријски поклонички град Асизи да одслужи мису на светитељевом гробу у базилици Сан Франћеско. Документ ће бити објављен у недељу 4. октобра 2020. године.

Успут је папа Фрања ујутру посетио манастир клариса у Спелу, где је боравио и на ручку. Затим је у Асизију отишао на тренутак молитве у цркви Санта Кијара, посвећеној  пратиљи светог Фрање. Због мера предострожности предвиђених  за заштиту од короне, само двадесетак људи присуствовало је миси у крипти Сан Франћеско. Пре него што је папа Фрања потписао три примерка енциклике на олтару, он је лично захвалио особљу ватиканског Државног секретаријата које је помогло у писању енциклике и превођењу на светске језике.

Државни секретар Пјетро кардинал Паролин објаснио је значење назива енциклике „Фратели тути“ (Fratelli tutti), у којој се наводи да братство свих људи захтева међусобну отвореност и солидарност. Папин главни дипломата је рекао италијанској телевизији ТГ1 да се тим путем мора ићи стрпљиво, ма како отежано.

Попут „Фратели тути“, папину енциклику „Лаудато си“, објављену пре пет година, инспирисао је Фрања Асишки. Објављивање садашње енцилике  пада на 4. октобар, на празник Светог Фрање. Као Папино начелно писмо, енциклика је обавезујућа посебно за 1,3 милијарду католика широм света, али се не сматра непогрешивим учењем.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)