Папа поводом отварања екуменске катедре у Лопијану

 -Дијалог и братско пријатељство између католика и православних два су главна плода сусрета васељенског патријарха Атинагоре и Кјаре Љубич, који се догодио пре 50 година, истакао је папа Фрања у телеграму који је упутио великом канцелару Универзитетског института Софија, надбискупу Фиренце кардиналу Ђузепеу Беторију, приликом отварања екуменске катедре која носи име управо тог православног патријарха, а који одржава добре односе с Покретом фоколара. Радујући се због „хвале вредног подухвата“ који подсећа на тај сусрет, Папа је позвао Универзитетски институт у Лопијану у Италији да и даље  буде место сусрета и дијалога међу различитим религијама и културама.

Идеја екуменске катедре - наводи се притом у саопштењу Покрета фоколара - родила се 26. октобра 2015. године када је Универзитетски институт Софија доделио први почасни докторат за културу јединства васељенском патријарху Вартоломеју. Тај академски пројекат - изјавила је заменица великог канцелара Марија Воче - представља важан тренутак у екуменским односима који се одвијају између Цркви Истока и Запада, и отвара дивне могућности за студије фокусиране на дијалог пун поштовања и који још више обогаћује у међусобном даривању на нивоу теолошког промишљања и антропологије заједништва.

Катедру, чији су саоснивачи декан Института монсињор Пјеро Кода и митрополит Максим Вгенопоулос, отворио је православни митрополит Италије и Малте Генадије Зервос, одржавши прво предавање под називом Патријарх Атинагора и Кјара Љубич, главни ликови јединства.

 Своју поруку је учесницима тога скупа послао патријарх Вартоломеј изразивши „радост”  због тог подухвата посвећеног „пророчком сусрету између двојице великих пионира садашњег екуменског покрета.“

Односи пријатељства и сарадње с Васељенском Патријаршијом започињу у јуну 1967. године када је Кјара Љубич први пут сусрела патријарха Атинагору који јој је поверио: -Велика је ствар упознати се; живели смо одвојени, без браће и сестара, много векова, као сирочад! Првих је десет векова хришћанства обележено догмама и уређењем Цркве. Током следећих десет векова имали смо расколе и поделе. Ово треће доба, доба је љубави. Тај сусрет - истакао је патријарх Вартоломеј у поруци - није случајан догађај него „дело Божје милости“ које је запечатило, између наше Васељенске Патријаршије  и фоколаринског покрета, заједништво хришћанске љубави, истинског пријатељства и братске сарадње, који се настављају све до наших дана.

У својој поруци патријарх Вартоломеј је упутио такође два очинска подстрека надахнута именом Универзитетског института у Лопијану и фоколаринским покретом. Првим је изразио жељу коју је упутио професорима и студентима да „увек имају мудрости, Божје премудрости, а не мудрости овога света“. Други је упутио свима који пријањају уз фоколаринску харизму: „увек имајте упаљен пламен, огањ вере у Христа, јединога правога Бога, Господа и Спаситеља света, као и дух истинског братског заједништва које карактерише вашег оснивача и верну службеницу Кјару“,– истакао је на крају патријарх Вартоломеј.

Извор. Радио Ватикан (обрада Информативна служба СПЦ)