Папа позвао будисте на превладавање савременог ропства

Поводом будистичког празника Фесак Папа је послао поруку у којој позива хришћане и будисте да се боре против савременог ропства. Без обзира на то што је ропство званично укинуто, и даље милиони деце, жена и одраслих мушкараца живе у условима сличним ропству, вели се у поруци ватиканског Савета за дијалог с религијама поводом будистичког празника Фесак. Овде треба придодати и психичко и сексуално израбљивање миграната, присилну проституцију и нечовечне радне услове, али и мучења и киднаповања, као и регрутовање деце за ратнике. Фесак је највећи будистички празник и слави се у спомен на рођење и просветлење оснивача религије Буде Сидарте Гаутаме. Ове године светкује се 4. маја.

У поруци, коју је потписао француски куријски кардинал Жан-Луи Туран, позивају се хришћани и будисти да пруже помоћ жртвама савременог ропства. Морају се постарати око њихове психолошке рехабилитације и укључења у друштво. Узрок савремене пошасти јесте „срце човеково спремно на корупцију“, које у другима не признаје исто достојанство, него према њима поступа као према предметима, пише Папски савет за дијалог с другим религијама.

Папа Фрања је у јануару у Сри Ланки посетио будистички храм. Папа, који је према обичају скинуо своје ципеле, у центру храма посматрао је Будину статуу. Кад су монаси започели своју молитвену песму, Папа ју је слушао „с векликим поштовањем“. Ова спонтана посета била је у знаку јачања међурелигијског дијалога. Наводи се да је папа Јован Павле II у Банкоку 1984. године такође посетио један будистички храм.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)