Папа против доживотне робије

То је као смртна казна, „јер се зна да се никад неће изаћи на слободу“.

Папа Фрања се поново заложио за укидање доживотне робије. То је као смртна казна, „јер се зна да се никад неће изаћи на слободу,“ казао је Папа у четвртак у Ватикану. Истовремено је тражио да се све више старамо о утамниченима. Неопходни су  првенствено конкретни гестови.  Затвореницима се мора пружити рука, треба их обгрлити и с њима плакати. Само таква блискост може им предочити Исуса Христа. Утешне речи, с друге стране, могу се лако схватити и као увреда, истакао је Папа на пријему 5.000 чланова једне духовне заједнице из Италије.

Повод за овај исказ било је питање затворских власти из јужноиталијанског града Ређио Калабрија. Још у октобру Папа је тражио да се укине доживотна казна затвора.

Папа је од почетка својег понтификата пре две године неколико пута посетио затворенике. Такође су се папе Бенедикт XVI  и Јован Павле II залагали за укидање смртне казне, а не у смислу да се замени доживотним боравком у затвору.

Катихизис Католичке Цркве не искључује у принципу смртну казну „у најтежим случајевима“ ради заштите општег добра. Но није ништа одредио о доживотној затворској казни. Папа је у свом говору указао на то да је Ватикан у оквиру своје најновије реформе казненог права укинуо смртну казну.

Извор: Катпрес (Р.Р.)