Папа путује у Абу Даби

Папа Фрања ће посетити Абу Даби у Уједињеним Арапским Емиратимаод 3. до 5. фебруара 2019. године и присуствовати међурелигијском састанку, објавио Ватикан. Речено је да је Папа примио позив за посету крунисаног принца Мухамеда бин Заида Ал Нахиана. Истовремено путује на позив Католичке Цркве у Уједињеним Арапским Емиратима. Међурелигијски сусрет, у којем ће учествовати представници разних народа, радиће под темом „Братимљење људи“. Ово је први пут да предстојатељ Католичке Цркве путује у Уједињене Арапске Емирате.

Мото самог пута Папе гласи: „Учини ме каналом свог мира“. Ово је превод познате молитве за мир која гласи на енглеском: „Господе, учини ме да будем оруђе Твога мира“ и приписује се Светом Фрањи Асишком, што историјски није тачно. Логотип путовања приказује обрис голуба са маслинастом гранчицом; националне боје Емирата црвена, зелена, бела и црна приказују се на крилима голуба.

Портпарол Ватикана Грег Бурке је рекао да је Папа желео да путује у Уједињене Арапске Емирате као „оруђе мира“. Тема посете ће бити размишљање о томе како људи добре воље могу радити на миру. Ово путовање, као и Папина посета Египту у априлу 2017. године, требало би да нагласи важност коју Фрања придаје међуверском дијалогу, рекао је портпарол.

Католичка Црква није организована у Арапским Емиратима као бискупија, већ у виду Апостолског викаријата, у који спадају и Јемен и Оман. На челу викаријата Јужне Арабије је швајцарски капуцин и бискуп Паул Хиндер (76). Према проценама, око милион католика живи на пространству једанаест пута већег од Аустрије, и скоро сви они су радници усељеници.

Од 22. до 27. јануара 2019. године Папа ће отпутовати у Панаму на католички Светски слет младих. Посета Мароку је заказана 30. и 31. марта 2019. године.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)