Папа се моли за кинеске хришћане католике

Папа Фрања се молио за католичке вернике у Кини док су они прослављали празник Заштитнице Кине у храму Пресвете Богородице Шешанске у Шангају.

„Најдража католичка браћо и сестре у Кини, желим да Вас уверим  у то да Црква, чији сте ви интегрални део, дели ваше наде и подржава вас у свим искушењима. Она вас прати у молитви за ново надахнуће Светим Духом, тако да светлост и лепота Јеванђеља може засјати у вама као снага Божја за спасење оних који верују.“

Католици у Кини су у недељу 24. маја прославили празник Пресвете Богородице, Помоћнице хришћана и Заштитнице Кине. Пресвета Богородица се поштује под овим називом у националном храму Пресвете Богородице Шешанске у Шангају.

Папа Фрања се молио да кинески верници „могу бити снажни у вери и истрајни у братској заједници, радосни сведоци, делатници милосрђа и наде, и добри грађани.“

Дан молитве Цркве у Кини

Године 2007. папа Бенедикт XVI написао је „Писмо кинеским католицима“ и прогласио је Дан молитве за Цркву у Кини, која се обележава сваке године 24. маја.

Поводом овогдана папа Бенедикт је саставио молитву Пресветој Богородици, просећи од ње да предводи Божји народ „путем истине и љубави“, тако да може да буде „у свакој прилици пројава складног саживота међу свима.“ Он се молио Пресветој Богородици да „помогне католицима да увек буду веродостојни сведоци љубави, остајући уједињени са Црквом Рима.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)