Папа стигао на Тајланд

Папа стигао на Тајланд
Папа стигао на Тајланд
Папа стигао на Тајланд
Папа стигао на Тајланд

Римски папа Фрања је допутовао авионом у среду поподне, 20.11.2019,  по локалном времену. Престоница Тајланда Бангкок је прва штација на једнонедељном азијском путовању које ће Папу одвести у суботу у Јапан. На аеродрому су римокатоличког првојерарха дочекали члан Крунског савета, министри Владе као и тајландски бискупи са својим надбискупом. Одмах по доласку Папа је могао загрлити своју рођаку Ану Розу Сивори (77)  која је родом из Аргентине и као монахиња Дон Босковог реда већ 40 година ради у Тајланду; овде ће бити Папин преводилац.

Званични програм почиње у четвртак када ће Папа водити разговоре са председником Владе, као и с представницима политичког, дипломатског и грађанског друштва. У наставку је предвиђен сусрет са будистичким поглаваром на Тајланду, као и са краљем ове земље. Папа ће посетити и болницу и у четвртак увече одслужити мису на националном стадиону.

У петак има сусрет у Бангкоку са католичким верницима и представницима других Цркава и религија. На крају посете Тајланду одслужиће још једну мису у петак увече са младим католицима у катедрали пре него што у суботу отпутује у Токио.

Папа посећује Краљевину Тајланд поводом 350-годишњице првог католичког мисионарског рада у тадашњем краљевству Сијам, данашљем Тајланду. У поруци објављеној пред пут Папа је изјавио да жели да „ојача свезе пријатељства која нас повезују са многом будистичком браћом и сестрама“. Они су за Папу „јасан показатељ вредности толеранције и хармоније који је карактеристичан за Тајланд. У поруци је истакао ову јужноазијску земљу са многим етничким групама и традицијама за пример мирољубиве коегзистенције.

Од 69 милиона становника углавном будиста  у овој земљи живи 380.000 католика, у 11 бискупија и више од 400 парохија. Хришћанство је дошло у ову земљу са португалским мисионарима у 16 и 17. веку, када су језуити отворили школе, интернате и цркве.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)