Папа стигао у Маурицијус

Папа Фрања је стигао на Маурицијус, трећу државу на свом путовању кроз југоисточну Африку. Овде је допутовао из Мадагаскара.

На  Маурицијусу ће Папа провести један дан. На на аеродрому га је дочекао председник Владе. Предвиђена је миса у престоници Порт Луису, сусрет са бискупима Индијског океана, као и са политичким вођством ове земље. Увече ће се вратити у мадагаскарску престоницу Антанариво, а одатле у уторак 10. септембра 2019. ујутро враћа се у Рим.

Хиљаде становника овог острва и поклоници из Јужне Африке већ су се сусрели са Папом по његовом приспећу у Порт Луис. Допутовали су  и становници са Сејшела, француског департмана.

Острвска република Маурицијус пред источном обалом Африке у Индијском океану има 1.3 милиона становника. Око 68% су индијског порекла (углавном хиндуси и муслимани), 27% су креоли (афричког порекла, углавном хришћани). Сарадња између различитих религија и нација углавном је хармонична. Ова раније британска колонија независна је од 1968, а од 1992. она је република. Њена парламентарна демократија важи као пример за Африку.

На великом богослужењу пред 100.000 душа Папа је посебну пажњу скренуо на потребу рада са омладином, за које се вели да су без посла и могу бити жртве „нових облика ропства овог 21. века“. Да би им били узор, хришћани морају живети Јеванђеље с радошћу.

Извор: Кathpress (са немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)