Папа ће посетити Еквадор у јулу

Министар унутрашњих послова Еквадора Хозе Серано изјавио је прошлог уторка  да ће се  18.000 полицајаца старати о безбедности папе Фрање током његове посете овој андској земљи, која ће трајати три дана (од 6. до 8. јула). „18 хиљада полицајаца обезбеђиваће  високог госта у Киту и Гвајакилу, као и 6 хеликоптера, 100 припадника коњице, 200 припадника интервентне бригаде (GIR), 400 припадника јединице за специјалне операције (GOE) и 150 полицијских паса,“ информисао је Серано на свом Твитер налогу.

Папа Фрања ће посетити Кито и Гвајакил између 6. и 7. јула током своје званичне посете неким земљама Латинске Америке, међу којима и Боливији и Парагвају.

Ово је саопштено на конференцији за штампу коју су одржали надбискупи из Кита и Гвајакила заједно са председником Еквадора Рафаелом Кореом и министром иностраних послова Рикардом Патињом.

„Света столица је потврдила да ће Његова Светост, прихвативши позив председника државе и еквадорских бискупа, доћи на апостолско путовање у нашу земљу између 6. и 8. јула,“  изјавио је кардинал Раул Вела, умировљени бискуп из Кита. Он је такође истакао да се ова посета обавља 30 година након посете Јована Павла II Еквадору. Председник државе Рафаел Кореа је указао на то да је ово прва званична посета латиноамеричког папе једној земљи шпанског говорног подручја.

Према истраживањима Националног института за статистику, 81 проценат становника Еквадора је католичке вере.

Извор:  La Agencia de Noticias del Ecuador y Sudamérica (ANDES)