Папа ће посетити Кубу у септембру

Директор Канцеларије за односе са јавношћу Свете столице, отац Федерико Ломбарди, потврдио је да ће папа Фрања посетити Кубу уочи своје посете САД у септембру ове године.

У изјави за штампу у среду поподне о. Ломбарди је рекао: „Могу да вам потврдим да је Његова Светост Фрања примио и прихватио позив од државних власти и бискупа Кубе, и да је одлучио да посети ово острво пре свог доласка у Сједињене Државе који је најављен пре неког времена.“

Посета Куби је посебно значајна с обзиром на улогу коју је папа Фрања одиграо у дипломатским преговорима између Сједињених Америчких Држава и Кубе. Лидери обе нације су јавно захвалили папа Фрањи на његовој помоћи у преговорима.

Папа Фрања ће бити трећи папа који је посетио Кубу. Године 1998. Јован Павле II био је први папа који је посетио ову острвску земљу саставши се са кубанским председником Фиделом Кастром. Касније, Бенедикт XVI је 2012. године такође посетио Кубу.

Папина посета Куби претходиће његовом путу у Филаделфију у САД на Светски конгрес о породицама. Током свог апостолског путовања Свети отац посетиће Вашингтон и Њујорк.

Извор: Vatican News