Папа ће у септембру посетити балтичке земље

Папа Фрања ће од 22. до 25. септембра 2018. године посетити балтичке државе Литванију, Летонију и Естонију. Ово је објавио Ватикан у петак. Он ће боравити у Вилнусу и Каунасу у Литванији, Риги и Аглони у Летонији и естонској престоници Талину. Детаљи програма биће објављени касније.

Мото посете Литванији је "Христос Исус - наша нада", док путовање у Летонију стоји под знаком маријанске теме "Покажите се као мајка". Посета у Естонији је под мотом "Пробуди се, срце моје", што су уводне речи познате народне песме естонског композитора Кирила Крека.

Председници држава и католички бискупи Литваније, Летоније и Естоније позвали су Папу поводом 100-годишњице њиховог оснивања. У фебруару 1918. године први пут основане су литванска и естонска држава одвојивши се од Русије. У новембру 1918. за њима је пошла Летонија. Јован Павле II (1978-2005) био је једини папа који је посетио Литванију, Летонију и Естонију од 4. до 10. септембра 1993. године.

У Литванији је на попису 2011. године 77% грађана припадало Римокатоличкој Цркви. У Летонији католици представљајудругу најбројнију верску заједницу, са учешћем у популацији са око 20 процената, одмах иза Евангеличке Лутеранске Цркве. Већина Естонаца је конфесионално неопредељена; већина хришћана у тој северној балтичкој републици су православни. Само око 5.000 Естонаца припада Римокатоличкој Цркви.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)