Папа у Африци: Сиромаштво подупире тероризам

Mungu abariki Kenya! Нека Бог благослови Кенију! То су биле прве речи Папе Фрање на свахили језику, службеном језику Кеније, које је он изговорио на крају свога поздравног слова у председничкој палати, где је одржана свечаност добродошлице. Папа Фрања је стигао на аеродром ”Џомо Кенијата”, где га је дочекао председник Ухур Кенијата са супругом, као и са представницима грађанске власти и црквеним великодостојницима. Дочек је био срдачан уз типичне афричке боје, звукове и животну радост.

”Кенија је млада и снажна земља – казао је Папа Фрања – заједница различитости, која има важну улогу у овом региону; која заједно са другим афричким земљама жели да на узајамном поштовању, дијалогу и сарадњи гради вишенационално друштво које ће доиста живети у слози, у правди и у узајаном укључењу (инклузији) – истакао је поглавар Римокатолчичке Цркве. То је такође и земља младих и улагање у њу је најбољи начин за јемчење будућности достојне духовних вредности које су срце и душа народа.

Папа се потом осврнуо  на питање животне средине (екологије), која је у Африци посебно важна. Кенија је веома лепа земља са богатим природним ресурсима, али криза екологије захтева све већу осетљивост у односима људи и природе. За очување тог односа и за  њихово преношење следећем нараштају смо сви ми одговорни, истакао је Папа. Постоји јасна веза између заштите природе и изградње праведног друштва, нагласио је он. Однос са природом се не може обновити без обнове самога људскога рода. А за ту сврху је потребно радити на помирењу и миру. Искуство показује да се насиље, сукоб и тероризам подупиру страхом, неповерењем и безнађем који произлазе из сиромаштва и потиштености.

Стога је Папа Фрања охрабрио народ Кеније да се у духу транспарентности труди за опште добро и да јача дух слидарности. ”Молим вас, покажите бригу за потребе сиромашних, за чежње младих и за праведну расподелу богатства којима је Створитељ даровао вашу земљу”, нагласио је он.

За успомену на овај дан, у парку председничке палате је засађено младо дрво маслине као знак наде у будућност.

протођакон Зоран Андрић, Минхен