Папа у Мозамбику позвао на љубав према непријатељу

Папа Фрања је одслужио богослужење у присуству 60.000 верних на стадиону у главном граду Мапуту. Ради даљег процеса помирења у Мозамбику Папа је позвао присутне и на љубав према непријатељима. „ Љубите своје непријатеље“ ове речи Исусове су и „данас упућене нама на овом стадиону“, рекао је Папа на миси одржаној у петак поподне. Он је додао да је тешко говорити о помирењу „ако су ране из многих година непријатељствовања још увек отворене“.

За време богослужења Папа је носио савијени штап који су израдили становници града Беире, који је разорио циклон „Идај“, из рециклираног дрвета и плеха, а који је подсећао на тропску олују. Папа је истакао да народи и сви људи имају „право на слободу“, а да би се она достигла, мора се почети са златним правилом: „Како желите да вама чине људи, тако и ви чините њима“. По питању међународне помоћи послате за обнову Мозамбика после грађанског рата и олуја ове године Папа је још једном оштро осудио корупцију у земљи.

Миса на стадиону при температури од 16 степени и благој киши представљала је крај дводневне посете папине Мозамбику. А у оквиру своје једнодељне посете јужноафричким земљама Папа одлази у дводневну посету у Мадагаскар.

Извор: Kathpress.at (с немачког Инфо служба СПЦ)